Browser învechit!

Browser învechit. Actualizați browserul pentru a avea acces la noile funcții ale paginii.

En Hu
The word must be at least 3 characters long

Eugen Gâscă. Retrospectivă, Galeria Quadro

GÂSCĂ Eugen

2018

Cluj

Expoziție

expoziție

Din textul curatorial:

"Expoziția noastră este prima retrospectivă realizată după moartea artistului (ultima fiind realizată în 1978/1979), având astfel posibilitatea să prezinte opera în întreaga sa amploare, incluzând lucrările din ultimul deceniu de activitate, opere extrem de importante pentru împlinirea viziunii artistice a lui Eugen Gâscă.

Evenimentul aduce laolaltă o serie consistentă de lucrări din anii 1930, perioadă în care tânărul artist a ajuns la o sinteză artistică timpurie. Aceste lucrări au fost prezentate într-o expoziție personală în 1934, la Cluj, remarcându-se vocea aparte a pictorului, o voce de o modernitate tulburătoare. Conștient de fragilitatea vieții, pictura sa izvorăște din emoțiile concomitente ale tristeții, speranței și bucuriei.

Expoziția urmărește atât activitatea sa de pictor, cât și de desenator, oferind astfel o privire asupra modului de gândire și creație al artistului. Desenele și acuarelele nu sunt independente de picturi, ele precedând realizarea tablourilor. Nu sunt însă schițe, ci exerciții de intrare în ritm, gesturi de aprofundare și trepte de esențializare a temei.

După o perioadă de căutări, cea a etapei realiste „obligatorii” a anilor 1950 – în care s-a remarcat prin reușitul tablou istoric Horia și căpitanii săi –, începând cu anii 1960 revine și duce mai departe universul vizual al tinereții: figurile plasate de el în peisaj – siluete angelice schițate, ireale – au preocupări misterioase, nu activează, ci sunt supuse ritualurilor și ritmurilor unor vieți interioare bogate. Simbioza dintre om și natură – cu dealurile și plopii specifici meleagurilor natale, de pe Valea Mureșului – este de factură cosmică și metafizică, toate având aceeași substanță, exprimată de artist prin nuanțele albastru-verzui reci, asemănătoare luminozității stinse a frescelor.

Atât prin temele din tinerețe (Fuga în Egipt, Răstignire, Crist), cât și prin spiritul întregii sale opere, arta lui Gâscă ne prezintă o fire sensibilă, profund spirituală, care a reușit, prin propriile experiențe, reinventarea și reîncărcarea iconografiei și ale înțelesurilor artei creștine."

Prezentăm, în premieră, și acele lucrări – acuarele și pictură – realizate în ultimii ani, denumite „Bucurie”, într-o epocă în care nu se puteau face referiri clare la teme biblice, dar în care recunoaștem bucuria Învierii: o sinteză finală a artistului, luminoasă, plină de speranță. Este capodopera unui artist ajuns la bătrânețe, împăcat cu propria viață, scăpat de încercările existenței precare care i-au marcat întreaga tinerețe, convins de crezul său artistic.

Expoziția prezintă, în primul rând, colecția care s-a păstrat în grija familiei, acoperind cronologic întreaga creație. De asemenea, un aport major îl au împrumuturile din colecții private din țară și străinătate. Valoarea expoziției este mărită de parteneriatul cu Muzeul Județean Mureș – Muzeul de Artă Târgu Mureș, care deține o importantă donație Eugen Gâscă.

Cu această expoziție retrospectivă, dorim să marcăm și zece ani de existență a Galeriei Quadro – galerie angajată în cercetarea și promovarea unor importante opere și fenomene ale artei secolului al XX-lea din România."

Sebestyén Székely

Sursa textului: www.galeriaquadro.ro

Váczi Roland

Arhiva Quadro

Imaginile ce aparțin Arhivei Quadro pot fi descărcate și folosite gratuit prin menționarea sursei Ⓒ Arhiva Plastică.
Dețineți materiale de arhivă sau dețineți informații despre materialele prezentate aici?
Contactați-ne la: arhivaplastica@gmail.com