Despre noi
Arhiva Plastică este o arhivă online multimedia, cu materiale despre arta modernă și contemporană din România prezentate într-un mod inovator, axat pe cercetare și mediere culturală. Ne propunem să aducem în atenția publicului interesat de artă o serie de materiale originale, nepublicate anterior, curatoriate de specialiști în domeniu.
Proiectul Arhiva Plastică s-a născut din arhiva Asociației Quadro, o arhivă fizică ce cuprinde peste 18000 de foto negative, documente, manuscrise, donate sau cumpărate, și o bibliotecă de specialitate exhaustivă cu peste 3500 de volume. Fondurile documentare provin din arhivele unor artiști (manuscrise, fotografii, documente legate de viața artistică, corespondențe, caiete de schițe), fotografi implicați în viața artistică și culegerile unor istorici de artă. Arhiva este dezvoltată în permanență prin materiale noi de tipul interviurilor, podcast-urilor sau documentațiilor foto-video.
Arhiva Plastică dorește să vină în întâmpinarea unor nevoi specifice ale mediului profesional - de acces la materialele valoroase despre istoria recentă a artei românești sau de cercetare a unor artiști și mișcări artistice. De asemenea, arhiva dorește să ofere publicului larg și profesioniștilor emergenți o perspectivă contextualizată despre aceste teme într-un mod accesibil în mediul digital.
Echipa proiectului constă din trei istorici de artă - Sebestyén Székely (inițiator proiect), Andreea Cărăușu (coordonator proiect) și Hunor Vécsei (coordonator arhivă).
Imaginile ce aparțin Arhivei Quadro pot fi descărcate de pe site-ul nostru și folosite gratuit prin menționarea sursei: Ⓒ Arhiva Plastică. Imaginile ce aparțin partenerilor proiectului nu pot fi reproduse. De asemenea, dacă dețineți fonduri de arhivă ce se înscriu profilului nostru sau dețineți informații despre materialele prezentate pe site, nu ezitați să ne contactați la arhivaplastica@gmail.com.
PARTENERI
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.